Jægerspris

Historisk Forening har skrevet en bog om Jægerspris: se her! Glimt fra 50'ernes Jægerspris.
Foreningen får mange henvendelser fra nye Borgere i Jægerspris Kommune, der ønsker Historisk Viden om Deres hjemsted.
Mange finder det interessant at læse historien om slottet 
Abrahamstrup, der i 1677 blev til Jægerspris Slot.
Det lille fiskersamfund i Neder Draaby voksede i løbet af 1880erne sammen med Husene øst for Slottet, og Jægerspris opstod.


     Jægerspris Iskagemand Danmarks første
/Jaegerspris/isbod.jpg
 Den fra et forretningsmæssigt synspunkt bedst beliggende grund i Jægerspris midt i byen, var indtil 1917 ubebygget. Men takket være konditor Hans Poulsens initiativ ligger der nu på dette sted foruden Poulsens bageri, konditori og iskagebod en frisørsalon, som også ligger ind under det Poulsenske domæne. På den anden side af gaden, over mod skoven, ligger fru Poulsens kolonialforretning i det hus, hvori ægteparret fra først af boede til leje.
Hvordan fik De ideen til at starte en iskageforretning, som jo var et ukendt begreb på den tid, spørger vi konditor Poulsen i anledning af, at han på lørdag fylder 70.
Efter at jeg havde lært bageriet i Slagelse kom jeg i 1905 til Helsingør. Fra bageriet i Bjergegade kørte jeg tit ad Strandvejen ud til villaerne med is. Hos bageren, som tog ud til markeder for at sælge is, fik jeg set, hvordan et vaffeljern skal laves, og det fik jeg senere selv brug for.
Hvordan fandt De til Jægerspris?
Foruden bageriet har jeg altid interesseret mig for murer- og betonarbejde. Det er nu min hobby. Jeg var en tid murer- og betonarbejder i København. Men da jeg blev arbejdsløs, sagde jeg en dag til min kone: Skal vi ikke tage til Jægerspris og sælge is? Vi har alt at vinde og intet at tabe. Vi havde ikke engang de 35 kr., som flytningen kostede. Dem måtte vi låne. Folk sagde i begyndelsen: De er en rigtig gøgler. For når der kom karruseller og kastegynger til byen, fik de lov til at være på den grund, som jeg havde erhvervet. Her blander fru Poulsen sig i samtalen og siger: Ja der er også noget af en gøgler i dig. 
Poulsen fortsætter: I håndværkerrevyen stod bl.a.: "Iskagemandens dyrehavsbakke. Skidt at den nu ej vil snakke".
Det er gået os godt, skønt det er gået med slid og slæb. Hvis vi ikke havde passet på pengene, havde det ikke set sådan ud i dag. Jeg har en stor glæde. Jeg har tre energiske sønner, hvor den ene viderefører det arbejde, jeg har grundlagt.
Har soldaterne ikke været nogle af Deres bedste kunder?
I begyndelsen kørte jeg på almindelig cykel, for at sælge is til dem. Senere fik jeg en trehjulet cykel, og i 1922 fik jeg bil. Var der efterårsmanøvrer ved Slagelse, Skælskør eller Korsør tog jeg med og havde bilen fyldt med is. Benzinen var jo billig dengang.
Var der ikke en der ville gøre Dem rangen stridig som den første iskagemand i landet?
Jo, han var fra Vordingborg. Men så gjorde jeg vrøvl, og det havde til følge at jeg kom i radioen som den ubestridte førstemand. Da jeg begyndte i 1913 var der ingen isfabrikker i Danmark. Den første blev først åbnet året efter. I mange år isede vi fra ferskvandshuller. Nu er vor fremgangsmåde meget lig fabrikkernes med hurtigfrysning.
De har efterhånden fået mange kunder.
Det er længe siden jeg erobrede Frederikssund på dyrskuer og markeder. Og de mange skiftende hold soldater har anbefalet min is til andre.
Hvor stor omsætning kan De have en varm sommerdag?
Den største omsætning jeg har haft på en enkelt dag var på 1.600 kr.
Og nu har De lagt op.
Ja, min yngste søn har overtaget bageriet og iskageboden. Men jeg hjælper ham til stadighed med isen og samtidig dyrker jeg min hobby: Murer- og betonarbejde. 
     Isboden ved Vinkelvej
/Jaegerspris/isbod(1).jpg
Issvend/Svendemands iskiosk på hjørnet af Vinkelvej.

Det er Svend Andersen og Lily Slot på billedet- de var søskende og havde iskiosken siden omkring 1941 og frem til Is Åge overtog den i 1980érne ?


Inden Issvend overtog iskiosken havde Malling Andersen den.
Han lavede et isskur omkring 1924- og det blev senere til ishuset. jeg synes det er et fint billede, og det eneste jeg har set af min barndoms "Svendemand" og "moster Lily". Billedet er indsendt og kommenteret af Lizette Malling Andersen.
Log ind | Sitemagic CMS