Fra at være et lille bondesamfund med husmænd og gårdmænd tog udviklingen i Lyngerup for alvor fart i midten af 1800-tallet.
I 1999 er de gårdnavne som knytter sig til Lyngerup ejerlav Makkegård, Møllegården, Hingstrupgård, Tagegård, Lyngerupgård, Hjemmegård, jydegård. Elmegård og Mejerigården.
I 1880 blev der oprettet en privatskole i byen. Da gårdejerne ikke var tilfredse med skolerne i Landerslev og Gerlev, ansatte de selv en lærer her i Lyngerup. Det lille gule hus på venstre side af landevejen, når man kommer fra Gerlev, var skolebygningen. Efter ca. 20 år stop pede skolen og børnene kom igen til de kommunale skoler og huset blev lejet ud til byens politibetjent S. M. Petersen.
I 1858 byggede Simon Hansen møl len og indrettede bageri på Møllegården. Møllen arbejdede i næsten 100 år, men blev i 1956 revet ned, da der ikke var behov for mølleri længere. Møllen lå øst for mejeriet, og i dag er der kun fun damentet tilbage.
I 1888 blev Andelsmejeriet Horns Herred opført, og nu satte Andels bevægelsen for alvor ind i Lyngerup. Mejeriet fungerede frem til 1970, hvor det blev nedlagt. Bygningerne blev solgt til Frederiksborg Fløde Is, - som lukkede i 1995. I dag er her udsalg af oste, hjem- melavet is og bolsjer. Det er Hansen IS der nu driver det gamle mejeri.
Byens ene købmandsforretning blev opført i 1929 og lå ved siden af møllen og mejeriet. I huset var også herrefrisør, og fra 1943 til 1972 var her postkontor - pr. Krogstrup.
I en kort periode var der fra 1890 jernstøberi i byen.
Da støberiet blev nedlagt overtog sadelmager Pagh bygningen til værksted.
Byens andre erhvervsdrivende boede spredt i byen, det var slagteren, to skomagere, og en træskomager, en cykelhandler, urmager, dyrlæge, væver, vaskeri og rullestue, bageri og smedje.
Togene på Midtbanen kørte fra 1928 til 1936 vest om Lyngerup. Der kunne kun blive til et trinbræt her, desværre ikke station, men det var der jo både i Krogstrup og i Femhøj.
I 1943 fik Horns Herreds Rideklub et stort ridehus i Lyngerup. Det gav et vældigt opsving i hesteavl og ridesport. Huset blev opført for penge, der var skænket af borgere i hele Horns Herred.
I huset på Gl. Dalbyvej 1 var der i 1900-03 ølbryggeri. Her indrettede Iohs. Petersen købmandsforretning, og her fik Lyngerup i 1930 sin første benzinstander, ved pølseboden. Det var også her på Gl. Dalbyvej tømrer Erik Pedersen drev sin virksomhed.
I en årrække forhandledes campingvogne i et stort center på Mejerigårdsvej . Nu er her et stort loppemarked inden døre, som tiltrækker mange kunder fra nær og fjern. Det er desværre lukket ned i 2012.
Hvor tømrermester Christian Nielsen engang havde sin forretning overfor mejeriet, er nu en bilforhandler.
I den sydlige del af Lyngerup på Søndervangen byggedes parcelhuse fra omkring 1960.
I 1968 blev benzintanken bygget, først ESSO og så DK-tanken, der nu fungerer som byens nærkøbmand, og drives af Superbrugsen i Jægerspris.